Feeds:
Posts
Comments

Archive for April, 2012

March for democracy?

BismiLLah…

Let the picture speaks on my behalf;

April 28th, 2012
(Unfortunately, I will not be able to join)

Entah kenapa saya tak terasa bahang Bersih 3.0 kali ini. Mungkin saya sudah semakin mirip si katak bawah tempurung. Orang moden (baca: hospital) kata katak dalam NICU. Yang pastinya, saya ternanti-nanti hebahan tarikh pilihanraya. Oh, kalau dah keluar tarikh, kena la study. Study siapa calon yang hendak dipilih. Oh, adakah perlu kaji macam kaji calon suami?

Advertisements

Read Full Post »

BismiLLah…

“Allahu Akbar! Anak soleh ni… duduk diam-diam bila ‘acik’ ambil darah ok?” Saya membetul-betulkan kedudukan bayi agar mudah saya selesaikan tugas saya.

“Eh, baby ni cina lah awak.” Teman saya mencelah.

“Dia tau lah. Baby lahir dalam keadaan fitrah. So semua ahli syurga, betul tak ustazah?” Teman saya yang lain pula menyampuk. Seronok menyakat saya.

Babies al-chomells

Setiap bayi lahir dalam keadaan fitrah

عن أبي هريرة أنه كان يقول قال رسول الله صلى الله عليه وسلم ما من مولود إلا يولد على الفطرة فأبواه يهودانه وينصرانه ويمجسانه كما تنتج البهيمة بهيمة جمعاء هل تحسون فيها من جدعاء ثم يقول أبو هريرة واقرءوا إن شئتم فطرة الله التي فطر الناس عليها لا تبديل لخلق الله

It was narrated from Abu Hurayrah (may Allaah be pleased with him) that the Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “Every child is born in a state of fitra (in a state of innate goodness), then his parents make him into a Jew or a Christian or a Zoroastrian. It is like the way an animal gives birth to a normal offspring. Have you noticed any that were born mutilated?” Then Abu Hurayrah said and read, “(Adhere to) the fitrah of Allah upon which He has created [all] mankind. No change should there be in the creation of Allah.” [Muttafaq ‘Alayh].

Fitrah = kepercayaan kepada keEsaan Tuhan, secara semulajadi.

So direct your face toward the religion, inclining to truth. [Adhere to] the fitrah of Allah upon which He has created [all] mankind. No change should there be in the creation of Allah. That is the correct religion, but most of men know not. [Surat Ar-Rūm: 30]

Tidak dapat dinafikan, seperti yang dinukilkan dalam hadith baginda Rasul s.a.w, bahawa anak tersebut akan dipengaruhi oleh persekitarannya, baik dari segi kepercayaan (aqidah), pemikiran dan syakhsiah. Namun, yang dimaksudkan dengan anak-anak lahir dalam keadaan fitrah adalah apabila anak tersebut mencapai umur yang boleh membezakan antara pilihan yang baik dan yang buruk (i.e. baligh), sekiranya dia diberi pilihan (serta pemahaman) antara islam dan selainnya, maka ia akan cenderung untuk menerima islam sebagai anutan, selagimana tiada yang menghalang ia berbuat demikian, seperti nafsu yang telah meraja diri, atau adat/kebudayaan yang telah mendarah daging.

Seperti mana dalam hadith Qudsi disebutkan:

`Iyad bin `Himar said that the Messenger of Allah said; “Allah said: ‘I created all My servants as haneefs (pure monotheists), but the devils came and diverted them from their religion, and forbade them that which I permitted them and and they commended them to associate in worship with Me, that for which I had sent down no authority. [Sahih Muslim]

Bersyukurlah jika ditaqdirkan lahir dalam keluarga Muslim. Namun alangkah rugi jika islam itu di depan mata, tetapi kita memilih untuk menderhaka!

Dan ini sangat menarik untuk dikaji:

Dr Justin Barrett, a senior researcher at the University of Oxford’s Centre for Anthropology and Mind, claims that young people have a predisposition to believe in a supreme being because they assume that everything in the world was created with a purpose.

“If we threw a handful on an island and they raised themselves I think they would believe in God.” – Dr Barret

(baca: Children are born believers in God, academic claims)  Mungkin berbaloi untuk membaca tulisan beliau. Review – Born Believers: The Science of Children’s Religious Beliefs (Macam lah sempat nak beli buku dan baca~~)

Syurga atau neraka?

“Mana adik (baby of) Ng WR?”

Hairan saya melihat incubator-nya telah tiada, dan tempatnya sebelum ini telah digantikan dengan bayi lain.

“Dah ke syurga. Sehari selepas doktor night-call.”

Ah, masih teringat-ingat saya bersengkang mata pada malam itu kerana bayi ini. Mungkin ini yang terbaik untuknya, untuk ibu-bapanya. Derita bayi pra-matang yang telah berakhir. Tapi benarkah ia ke syurga?

An-Nawawi said, “Some of them refrained from giving an opinion because of the hadith of ‘Aaishah which was reported by Muslim with the wording, “A boy of the Ansaar died, and I said, “It is good for him, because he did not do or know any evil”. The Prophet (saw) said, “You should not say that because Allah (swt) has created its own people for Paradise..” The response to that is that he was most likely rebuking her for hastening to say something so decisive with no proof, or else he said that before he knew that the children of the Muslims would be in Paradise.” [Fath al-Baari, 3/244].

Abu Huraira reported Allah’s Messenger (may peace be upon him) as saying: “No babe is born but upon Fitra. It is his parents who make him a Jew or a Christian or a Polytheist.” A person said: “Allah’s Messenger, what is your opinion if they were to die before that (before reaching the age of adolescence when they can distinguish between right and wrong)?” He said: “It is Allah alone Who knows what they would be doing.” [Sahih Muslim Book 033, Hadith Number 6426]

(Baca: Al-Jannah Wa An-Naar)

Kesimpulan: Allah sahaja yang lebih mengetahui apa yang mereka akan kerjakan.

Janji kita kepada Tuhan yang telah terlupakan

 And [mention] when your Lord took from the children of Adam – from their loins – their descendants and made them testify of themselves, [saying to them], “Am I not your Lord?” They said, “Yes, we have testified.” [This] – lest you should say on the day of Resurrection, “Indeed, we were of this unaware.” [Surat Al-‘A`rāf: 172]

====

Baca:
What is the fault of children born in a kaafir environment? (Islam Q&A)
The Purpose of Creation by Shaykh Abu Ameenah Bilal Philip
باب معنى كل مولود يولد على الفطرة وحكم موت أطفال الكفار وأطفال المسلمين (Syarah an-Nawawi)
Al-Jannah Wa An-Naar by Dr ‘Umar Sulaiman al-Ashqar
Last but not least, Nota-nota Shaykh Riad Ouarzazi dalam Kuliah beliau Living with the Names of Allah. 🙂

Read Full Post »

BismiLLah…

Sedang kami duduk-duduk di Unit rawatan rapi neonate (NICU) sambil ‘menghayati lagu alam’ (baca: tangisan bayi yang berlagu), teman saya tiba-tiba mencelah, “Agak-agak, apa jadi pada babies ni bila diorang besar nanti?”

Saya terdiam. Saya juga selalu terfikirkan perkara yang sama. Setiap hari menguruskan bayi yang ibu-bapanya kadang-kadang entah siapa… “Bagaimana nak selamatkan aqidah adik-adik ni?”

Giliran teman saya pula terdiam. Soalan yang tidak diduga. Saya sendiri pun terkejut dengan soalan sendiri. Haih. Nampak sangat memang tak pernah fikir dan asyik fikir diri sendiri.

“Doa. Kau kan pandai doa.” Saya tertawa. Mungkin ada benarnya. Maksud saya, dalam keadaan kami sendiri tidak mengenali ibu-bapa/penjaga bayi-bayi ini, dan dalam waktu yang terbatas, apa lagi yang mampu kami lakukan selain doa? Sememangnya ‘pen telah terangkat’ dan qadar Allah terhadap mereka telah tertulis sejak sebelum mereka menjengah dunia, tapi, tiada siapa antara kita yang tahu, apakah bentuk qadar itu? Baikkah? Burukkah? Itu urusan Allah. Kita – wajib berusaha melalui pilihan yang Allah berikan, di samping doa kebaikan di dunia dan akhirat.

Abu ‘Abd al-Rahman ‘Abdullah bin Mas’ud, radiyallahu ‘anhu, reported: The Messenger of Allah, sallallahu ‘alayhi wasallam, the most truthful, the most trusted, told us: “Verily the creation of any one of you takes place when he is assembled in his mother’s womb; for forty days he is as a drop of fluid, then it becomes a clot for a similar period. Thereafter, it is a lump looking like it has been chewed for a similar period. Then an angel is sent to him, who breathes the ruh (spirit) into him. This Angel is commanded to write Four decrees: that he writes down his provision (rizq), his life span, his deeds, and whether he will be among the wretched or the blessed. I swear by Allah – there is no God but He – one of you may perform the deeds of the people of Paradise till there is naught but an arm’s length between him and it, when that which has been written will outstrip him so that he performs the deeds of the people of the Hell Fire; one of you may perform the deeds of the people of the Hell Fire, till there is naught but an arm’s length between him and it, when that which has been written will overtake him so that he performs the deeds of the people of Paradise and enters therein.”  [Al-Bukhari & Muslim]

“Al-Qadar is Allah’s predestination of measurements and sustenance of everything and everyone, according to His Knowledge and Wisdom.”

(bersambung…)

Read Full Post »

Kosong

BismiLLah…

SubhaanAllah, rindu saya pada bumi ini tiba-tiba memuncak. Rindu pada masjidnya, rindu pada kuliah-kuliahnya, rindu pada teman-teman yang pernah berada di samping saya. Pada guru tasmi’, ustaz & ustazah juga. Dan mungkin, masih tersisa sedikit sesalan, kerana pengajian saya di sini tidak ke penghujung. Tapi saya yakin, banyak yang Allah hendak dan telah ajarkan kepada saya daripada kesilapan-kesilapan lalu. Alhamdulillah, at least I am no longer someone who takes the religion for granted.

Di masjid ini, tempat kami berdiskusi, bermuroja'ah dan 'cari modal' untuk di'tasmi' dalam kelas pada esok hari. Oh, ini juga tempat saya bertatih mengayuh basikal!

Namun, yang paling saya rindukan adalah ukhuwah, meskipun dahulunya terkadang terasa seperti dipandang serong kerana kenakalan dan sikap suka melawan (rebelious) atau mungkin juga kerana fikrah dakwah yang tidak sama dengan ‘mainstream’. Kata teman saya, ukhuwah itu masih utuh hingga ke hari ini kerana yang menyatukan hati-hati kami adalah al-Quran yang menjadi hafalan pegangan. Ah, sungguh rindu pada titipan-titipan kalian daripada ayat-ayat al-Quran sebagai pengubat jiwa dan peringatan apabila di saat duka atau senang!

Rindu – pada Sarah al-masyi dengan pen/pensel yang diputar-putar pada dua jari tanpa jatuh, Zuzu dengan pelat huruf ra’ nya, Husna dengan kematangan bicara dan tatasusilanya, Athiqah dengan kelembutan dan kesantunannya, Kak Bib dengan keindahan tarannum serta konsertnya, Zaatil teman kenakalan saya, Ustaz Nordin yang kuat menyakat sejak saya ter-‘tongue twister’ semasa tasmi’, Ustaz Shamsul Uways yang rajin menconteng Quran saya setiap kali saya keliru dengan hujung/penutup ayat yang seakan-akan sama dengan ayat sebelumnya. Semoga kalian senantiasa di bawah naungan, pertolongan & perlindungan Allah.

Read Full Post »

May Allah bless you!

BismiLLah…

May 27th, 2012 @ 6 Rajab 1433H

It is less than 2 months away. And I don’t think I am prepared, emotionally, for it.

And these are for you, in preparing for a new phase of life.

Among the must-read books for future bride(s) & groom(s), future wife/husband, and future mom & dad

A Gift for Muslim Bride and Groom by Shaykh Muhammed Haneef Abdul Majeed
Blissful Marriage – A practical islamic guide by Dr Ekram & Dr M Rida Bashir
Parenting Skills Based on Quran & Sunnah by Dr Ekram & Dr M Rida Bashir

Specially imported from Baltimore, for you. Perhaps it’s almost impossible to complete your reading of all books in less than 2 months, but I just hope you will start reading and start learning. And the learning process does not end with completion of these sets of books, but it continues till the end of your life.

(Postage fee lagi mahal dari harga buku!)

Although I can feel the joy of seeing you getting married, I think I am not prepared emotionally to let you go. Felt like we just started to share our serious thoughts, problems, laughter and childishness together. Anyhow, my dear sister, my prayers are always with you. Be the best wife for your husband! 🙂

‘May Allaah bless for you (your spouse) and bless you, and may He unite both of you in goodness.’

Read Full Post »