Feeds:
Posts
Comments

Archive for December, 2006

Execution of Saddam

BismiLLah…

Taqabbal-Allahu min-na wa min-kum taqabbal Ya Kareem! Seronok. Gembira. Syukur. Hari Raya Qurban jatuh pada hari Sabtu – hujung minggu, plus winter holiday. yay! Barulah dapat berjalan2 dgn senang hati on the day of ‘eid. Dengan kata lain, inilah masa utk men’qadha’ hari raya puasa yg lalu. Tapi, sayang juga. Beberapa org teman yg keluar negeri sempena ‘cuti sekolah’ (is there such term as ‘cuti university?’) masih belum pulang. Beraya di permusafiran, barangkali.

Namun, dalam kegembiraan tu terselit jua rasa sedih, geram. ‘Saddam Hussein was excecuted in Iraq‘ – tajuk yg agak hangat dibincangkn di kalangan umat Islam di sini. Bukanlah kami tidak setuju dia menerima hukuman, cuma kesal kerana kesalahannya di’hakimi’ oleh Si laknat yahudi dan Amerika. Kesal krn pastinya penganut agama Syi’ah berasa bhw kemenangan berada di pihaknya. Dan paling kesal kerana hukuman tersebut dijalankan pada hari kebesaran Islam – 10 Zulhijjah (di sini raya jatuh pd hari Sabtu). Terasa ia bagaikan satu penghinaan bagi umat Islam, penghinaan bagi ahl-us-Sunnah Wal-Jama’ah!. Lagi2, pada mulanya dikatakan Saddam tidak digantung sehingga 2007.

Semalam, pulang dari aktiviti ziarah dari rumah ke rumah, jiran kami Aunt Rabi’a ya berasal dari Afrika Selatan dtg berziarah, membalas kunjungan dan bertukar2 juadah raya. Dan pastinya, penggantungan Saddam menjadi isu. Menurut pandangannya, Saddam tidak patut dibunuh, tetapi dia seharusnya dibiarkan merengkok di penjara dan disiksa sehingga tiba ajalnya, berpadanan dgn segala ‘jasa’ yg telah dicurahkan di negaranya sendiri dan negara2 sekitar yg juga menjadi mangsa kekejaman Saddam, khususnya Kuwait dan Iran. Ya, mungkin ada benarnya jika mengikut pertimbangan akal semata2. Tapi, Allah dah pun tentukan hukuman yg setimpal bagi org2 seperti Saddam:

“The only reward to those who make war upon Allah and His messenger and strive after corruption in the land will be that they will be killed or crucified or have their hands and feet on alternate sides cut off, or will be expelled out of the land. Such will be their degradation in the world, and in the Hereafter theirs will bw in an awful doom.” [al-Ma’idah: 33]

Apapun, hukuman telah dijalankan dan roh Saddam telah pun berpisah daripada tubuhnya. Kita serahkan kepada Allah untuk menilai kebaikan dan keburukan yg ada pada Saddam. Sesungguhnya Allah-lah sebaik2 hakim. Sebagai seorang Muslim, saya doakan semoga Allah mengampuni dosa-dosanya andai dia telah pn bertaubat atas kesalahan dan kesilapan yg dilakukan. Dan saya sebagai seorang Muslim dan manusia juga, masih ternanti2 bila pesalah2 dari kalangan pemimpin negara yg bukan Islam akan dibawa ke muka pengadilan…
*membayangkan wajah Bush dan Blair menggantikan wajah Saddam dalam gambar di atas.

More news on this topic:
Saddam Hussein Executed
In pictures: The SaddamVerdict and Reaction

In pictures: Saddam Hussein before his execution and the reaction of Iraqis to his death

Hm, saje nak quote salah satu komen pembaca drp website Guardian.co.uk:

I am glad that Saddam Hussein has been given the death sentence. Usually I don’t except it, but in this case, someone who has killed so many people like he has deserves it. It must be over 1000 that he tortured and buried and gassed. But it has been a long time in coming. Even though I think this, we should also note that between us (Britain) and America, we have killed many more people than even he did and surely we should go the whole hog and bring Bush and Blair to justice in the same way.

Posted by Robert2 on November 5, 2006 04:33 PM.

Advertisements

Read Full Post »

BismiLLah…

Just a short entry…

Today is the 9th day of Zulhijjah. Maybe it’s a little late to post this at this time, but at least take it as a reminder, maybe not for today, but for some other time. Kalau ade yg x makan lagi, sempat je nk niat pose… hehe~

Abu Qatada al-Ansari (Allah be pleased with him) reported that the Messenger of Allah (may peace be upon him) was asked about his fasting. The Messenger of Allah (may peace be upon him) felt annoyed. Thereupon ‘Umar (Allah be pleased with him) said: We are pleased with Allah as the Lord, with Islam as our Code of Life, with Muhammad as the Messenger and with our pledge (to you for willing and cheerful submission) as a (sacred) commitment. He was then asked about perpetual fasting, whereupon he said: He neither fasted nor did he break it, or he did not fast and he did not break it. He was then asked about fasting for two days and breaking one day. He (the Holy Prophet) said: And who has strength enough to do it? He was asked about fasting for a day and breaking for two days, whereupon he said: May Allah bestow upon us strength to do it. He was then asked about fasting for a day and breaking on the other, whereupon he said: That is the fasting of my brother David (peace be upon him). He was then asked about fasting on Monday, whereupon he said: It was the day on which I was born. on which I was commissioned with prophethood or revelation was sent to me, (and he further) said: Three days’ fasting every month and of the whole of Ramadan every year is a perpetual fast. He was asked about fasting on the day of ‘Arafa (9th of Dhu’I-Hijja), whereupon he said: It expiates the sins of the preceding year and the coming year. He was asked about fasting on the day of ‘Ashura (10th of Muharram), whereupon be said: It expiates the sins of the preceding year.
[Sahih Muslim: Book 6, Number 2603]

Kesimpulan: ‘Eid Mubarak in advance. Kullu ‘am wa antum bikhayr 😉

Read Full Post »

BismiLLah…

Semasa exam baru2 ni, ada sahabat yg bertanya saya, mcm mana nak solat zohor sedangkan exam bermula pada jam 12 dan berakhir pada jam 2 ptg. Waktu Zohor ketika tu lebih kurang 12:20, dan waktu ‘Asar lebih kurang 1.50 ptg. ‘Boleh jamak ke? Atau boleh qadha je?’

Qadha?

Eh, jangan! Rasulullah s.a.w. telah pun memberikan solusi yang terbaik untuk kita dlm menangani masalah ini. 😉

Ibn ‘Abbas reported: The Messenger of Allaah (sallAllaahu alayhi wa sallam) observed the noon and afternoon prayers together in Medina without being in a state of fear or in a state of journey. (Abu Zubair said: I asked Sa’id [one of the narrators] why he did that. He said: I asked Ibn ‘Abbas as you have asked me, and he replied that he [the Prophet] wanted that no one among his Ummah should be put to [unnecessary] hardship.)
[Sahih Muslim: Book 8, No. 1516]

Saya ringkaskan tulisan Syeikh Sayyid Sabiq dalam bukunya Fiqh Sunnah Jilid 2;

Dalam komentar/syarah Sahih Muslim oleh Imam an-Nawawi r.h. bahawa menurutnya majoriti ulama’ berpendapat dibenarkan bg seseorg yang bermastautin atau bermukim di suatu tempat untuk menggabungkan dua solat (zuhur dgn asar dan maghrib dgn isya’) kerana hajat tertentu.

Terdapat beberapa hadith yang menjadi dalil sandaran kpd pendpt di atas, antara lainnya:

Ibn ‘Abbas reported that the Messenger of Allaah (sallAllaahu alayhi wa sallam) combined the noon prayer with the afternoon prayer and the sunset prayer with the ‘Isha’ prayer in Medina without being in a state of danger or rainfall. And in the hadith transmitted by Waki’ (the words are): “I said to Ibn ‘Abbas: What prompted him to do that? He said: So that his (Prophet’s) Ummah should not be put to (unnecessary) hardship.” And in the hadith transmitted by Mu’awiya (the words are): “It was said to Ibn ‘Abbas: What did he intend thereby? He said he wanted that his Ummah should not be put to unnecessary hardship.”
[Sahih Muslim: Book 8, No. 1520]

Narrated Ibn ‘Abbas:
The Prophet prayed seven Rakat together and eight Rakat together.
[Sahih Bukhari: Book of Prayer Times, No. 538]

In the same chapter, but in diferent subtopic, Ibn Taimiyyah says:

“Among the opinions the most accommodating on this question is that of the Hanbali school which allows one to combine the prayers if he is busy (since an-Nasa’i has related something to that effect from the Prophet sallallahu alehi wasallam) and they also say that the cook and baker, and so forth., may also combine their prayers if they fear their wealth (i.e., their investment or what they are working on) will otherwise be ruined.”

———–

Kesimpulannya, dibenarkan bagi kita untuk menjamakkan dua solat tanpa qasar (memendekkan solat) apabila dalam keadaan2 tertentu seperti peperiksaan, sakit, pekerjaan yg mendtgkan kesukaran jika kita meninggalkannya (cth: dalam makmal, operation theatre). Alhamdulillah, Islam itu memudahkan. Bayangkan jika tiada kelonggaran sebegini, pakar2 bedah terpaksa meninggalkan pesakit di meja bedah untuk bersembahyang pd waktunya. Pesakit ditinggalkan? Hanya pelajar medic yg tahu konsekuensinya… 😛

Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak boleh dijadikan tabiat/amalan, i.e. hari2 pn nak menjamakkan solat. Maka tiadalah beza antara kita dgn org Syi’ah yg menjamakkan setiap waktu solat (kecuali Subuh) pada setiap hari. Mereka menggunakan dalil naqli yg sama, tapi dgn syarahan/ulasan yang berbeza.
Pernah sy bertanya kpd seorg sahabat (Syi’ah) di sini:
“Why should you combine every two prayers everyday? In Iran, do you
only have 3 times congregational prayer a day at the mosque?”
She said, ” Well, yes. 3 times a day only. No specific reason. It’s just because we are lazy.”

Lazy. Malas? Moga2 kita tak tergolong dalam golongan pemalas.

 

WaLLahu A’lam.

Read Full Post »

BismiLLah…

“What you see is what you get.”
“Who you are determines how you see.”

 

Masa sekolah dulu2, frasa ‘anjakan paradigma‘ ni agak popular, khususnya dalam karangan bahasa melayu – debat, bahas dsb. Namun secara jujurnya, ketika itu saya dan kebanyakan kwn2 bukanlah benar2 memahami erti anjakan paradigma yg sebenarnya. Hanya sekadar ‘tahu’ ia adalah perkara yg positif, menggunakannya dan menyelitkan di mana2 yang dirasakan sesuai. (duh!)

Well, paradigm = your point of view or belief about something.

Paradigm of Self and Others

Baru2 ini sy berborak dgn seorg sahabat;

“Eh, si A mati depan bar kat hujung simpang tu.”
“AstaghfiruLLah, na’uzubiLLah…”
“Kenapa kata mcm tu?”
“Yalah, siapa yg nk mati depan bar?”
“Betul, tapi tau x kenapa sebenarnya dia mati di situ?”
“Err…”
“Si A ingin bawa adiknya keluar drp bar, tapi tak berjaya. Sebaik saja si A keluar drp bar dgn hati yg kecewa, kepalanya diketuk dari belakang, lalu meninggal on the spot.”
“InnaliLLah… moga2 dia ditempatkan dlm golongan syuhada’ & soliheen…”

“Si B pula meninggal di Makkah beberapa hari lepas.”
“InnaliLLah, ma sya’ Allah! Seronoknya, mesti ditentukan Syurga untuknya.”
“Hm… tau ke mcm mana dia meninggal?”
“Tak, kenapa?”
“Si B cuba mencuri duit salah seorang jamaah haji. Ada org Arab yg sedar, lalu dipijaknya si B dan mati on the spot.”
“AstaghfiruLLah… Na’uzubiLLah. Moga2 dosanya diampunkan.”

Nah, begitu cepat dan mudahnya kita menilai seseorg berdasarkan zahir sesuatu perkara. Tak ramai yg mahu menyelidik sebelum jump into conclusion. Hanya bergantung kpd kepercayaan dan kebiasaan semata2.

Paradigms of Life

Antara sedar dan tidak, setiap tidak tanduk kita seharian dipengaruhi oleh pelbagai faktor, di mana kdg2 satu2 faktor itu mengatasi segala faktor yg lain. Contohnya, ibu bapa, boyfriend/girlfriend, pelajaran dsb. Atau diistilahkan sbg parent-centered, boyfriend/girlfriend centered, and study-centered. Mmg menjadi kewajipan kita utk mentaati ibu bapa selagi mana mereka tidak menyuruh kpd perbuatan munkar atau menghalang drp melakukan perkara ma’ruf.

“But if they (parents) strive thee to make thee ascribe unto Me as partner that of which thou has no knowledg, then obey them not….” [ Luqman 31: 15]

Tapi, bagi seseorg yg parent-centered, mgkn baginya, parents are always right. Maka segala arahan ibu bapa override apa saja perkara lain. Tapi mgkn itu lebih baik drp ‘taat’ kpd boyfriend/girlfriend. Segala yg disuruh, dituruti, takut nanti dia lari! aduhai… Manakala bg seseorg yg study-centered pula, mgkn terlalu sukar baginya utk meluangkn masa utk aktiviti2 lain spt excercise, aktiviti2 keagamaan – yang buang masa? – dsb.

Maka tidak dpt tidak, haruslah kita menganjak paradigma kpd paradigma yg lebih baik & tepat; the principle-centered paradigm. Bak kata Sean Covey, ‘Principle is the only center that works. Principle is the natural law that rule the human world. Principles apply equally to others’.
Huh? Is there any principle that really apply equally to others? Sean Covey memberi contoh jujur, kasih sayang, rajin, adil. Benarkah sama? Neraca apakah yg dpt menimbang bahawa kesemua nilai2 / principle itu benar2 sama bagi semua manusia?
Ya, Aqidah yg benar berdasarkan Al-Quran & As-Sunnah. Tanpa neraca Al-Quran & As-Sunnah, kesemua nilai tadi akan ditimbang semata2 berdasarkan neraca aqal, hati dan nafsu – yang belum tentu benarnya – yg akhirnya gagal membawa kita ke mana2 juga…

Kesimpulan: Let’s shift our paradigm, dan marilah mengenal Al-Quran dan as-Sunnah. Kerana kedua2 tinggalan rasuluLLah s.a.w. yg diwariskan utk kita inilah yg membantu kita me’limit’kan segala ‘center’ yg ada pada diri kita. Moga2 langkah kita tidak tersasar dari landasan. in sya’ Allah 😀

I have left among you two things; you will never go astray as long as you hold fast to them: the Book of God and my Sunnah” [Al-Hakim]

Read Full Post »

PUISI vs puisi

BismiLLah…

AlhamduliLLah, winter exam dah lama tamat, dan PUISI (Perhimpunan Ukhuwah Insaniyyah Seluruh Ireland) juga baru saja melabuhkan tirainya. Mohon maaf kerana tidak bersungguh2 mempromosikan PUISI 06 sebelum ia berlangsung. Bukan exam yg menjadi penghalang, tapi dek kerana ‘overconfident’ dgn figure Ustaz Hasrizal sbg penceramah yg mampu menarik ramai peserta untuk hadir. Ya, benar, ramai yg berlumba2 untuk mendaftarkan diri. Tapi masih ada insan2 yang rupanya kita terlepas pandang. Maaf sekali lagi.

Walau bagaimanapun, setinggi2 tahniah kpd seluruh jawatan kuasa penggerak PUISI 06 (MT, AJK, peserta) atas keberjayaan program kali ini. JazakumuLLahu khayran jaza’. Sungguh, kagum dgn semangat yang ditunjukkan oleh sahabat2. Dan terlalu kecil usaha saya untuk dibandingkan dgn org lain yg telah bertungkus lumus untuk PUISI dari awal hingga akhir.

 

4 hari 3 malam terasa begitu singkat, namun bisa mencambahkan benih2 ukhuwah antara kita. Moga2 tautan ini takkan putus, tetapi terus bersemi menghiasi perjalanan hidup kita yang masih panjang. Khususnya sahabat & adik2 yg telah di-‘facy’-kan oleh saya dan kak Zaidah; Sakina, Zaffan, Nurehan, Fazleen, Sya’riah. (nak sebut nama MT & AJK sorg2 mcm ramai sgt… hehe~) Terima kasih atas komitmen dan feedback korg sepanjang bengkel. Seronok dpt berkenalan lebih rapat dgn korg! ^_^ Terima kasih juga buat Ustaz Hasrizal yang sudi hadir walaupun terpaksa meninggalkan isteri yg baru sahaja melahirkan anak beliau yang ke-3. BarakaLLahu fiek!

In sya’ Allah, saya akan cuba kongsikan ilmu yg saya perolehi di sini. Moga sabar menanti…

——————-

Revising the 7 Habits of Highly Effective Muslim:

Proactive
Begin with End in Mind
Put First Thing First
Seek First to Understand than to be Understood
Think Win-Win
Synergy
Sharpen The Saw

Read Full Post »