Feeds:
Posts
Comments

Archive for May, 2007

BismiLlah…

One day more before exam starts and I found my glass ‘fractured’ this morning. No choice but to make ‘dressings’ on the fractured part using my previous First Aid knowledge. And this afternoon, got a text message from a good friend of mine, she also broke her specs!
(huh, is this one of the pre-exam symptoms and signs?)

Lesson #1: Never ‘co-sleep’ with your specs to prevent ‘Sudden Infant Specs Death Break’.

Lesson #2: Nantilah fikir. Banyak lagi nak baca.

Read Full Post »

BismiLLah…

Forwarded from a friend. Mari meneladani sang siput. Berusaha, berjaya! In sya’ Allah!
Al-Khawf wa ar-Rajaa’ ila Allah. La Malja’a wa la Munajja illa ilay-Hi!

 

Berjalanlah di muka bumi Allah, bertafakkur dan bertadabburlah di samping bertasbih dan bertahmid kepadaNya…
Tidak hina kita sebagai khalifah dengan mengambil pengajaran daripada ‘guru’ yang kecil, dan tidak menjadi mulia kita dengan mendabik dada walau kita telah diangkat darjatnya…

Oleh itu, bukankah ada baiknya mereka mengembara di muka bumi supaya – dengan melihat kesan-kesan yang tersebut – mereka menjadi orang-orang yang ada hati yang dengannya mereka dapat memahami, atau ada telinga yang dengannya mereka dapat mendengar? (Tetapi kalaulah mereka mengembara pun tidak juga sebenarnya bukanlah mata kepala yang buta, tetapi yang buta itu ialah mata hati yang ada di dalam dada. [Al-Hajj:46]

Read Full Post »

BismiLLah…

Kak, tak boleh ke minta doktor hentikan Chemotherapy pd makcik?

Eh, doktor tu tak fikir ke sebelum bagi treatment kat patient?

Chemotherapy at a final stage cancer is not meant to cure, but to delay the growth of the cancer
Jadi, apa guna hidup kalau setiap hari sakit macam nak mati?

A dilemma. Maybe I’m not the only one who have to face this. Believe it or not, this is one of the worst nightmares of a doctor. Yes, when one of your relatives is dying, and everyone is seeking help from you. A dilemma, i should say, either to play the role as a doctor, or as a part of the family? And unluckily, most of the time, both contradict each other.

Benefit vs. side effects. When people keep on arguing about the side effects, what should I say? Frankly speaking, sometimes it’s just too annoying. The doctors tried to help, but others think that he’s killing his patient. (work-for-money doctor tu tolak tepi..) Nobody wants to see other people suffering. Nobody wants to see other people dying. Doctors are neither a killer, nor a ‘god’!. Bukan kami yang mencaturkan hidup manusia!

Believe me, doctors always try to find the best treatment for their patient. The ethics and etiquettes that we learn from school, if a drug has more side effects which worsen the patient conditions and creates a greater risk for the patient than the initial disease, the drug will no longer be used as a primary treatment. But it’s when they do not know how worse the consequences of leaving the current disease untreated will be, plus the beneficial effect of the drugs or treatment is ‘masked’ by the ‘awful’ side effects, they don’t appreciate the effort that the doctor has made.

Correct me if I’m wrong, but in Islam, I knew that it’s an obligation to make efforts to put off all the dharurah by all means, given that the solutions won’t create a greater dharurah. And this is what I believe in. But if people still refuse to receive any medication which may have side effects, so my only advice is: Go and find other alternative medicine which you believe that it’s much better than the current allopathic medication used in hospitals. (well, I also prefer alternative medicine) But please, don’t make any accusation on doctors.

And I don’t want to put myself into those arguments, because “I’m not yet a doctor.”

Read Full Post »

again, [Exam m0dE]

BismiLLah…

Musim exam tiba lagi…

May 15:
12:00-14:00 Genetics, Perinatal and Paediatrics Disease
18:00-19:00 Chinese Language & Culture – Stage 3

May 16:
12:00-14:00 Cancer, Chemotherapy and Immunology

May 18:
18:00-20:00 Principles of Infection and Treatment

May 19:
12:00-14:00 Cardiovascular and Renal Disease

May 22:
12:00-14:00 Understanding Disability for Healthcare Students


Pening

Pening tengok jadual exam. (exam sampai pukul 8 mlm? unreasonable)
Pening merancang perjalanan ke Mesir, Syria dan Jordan. (AllahYusahhil lana..)
Pening memikirkan aktiviti untuk program Muhibbah PPIMI-UTM sempena cuti musim panas. (but I enjoy it!)
Pening, mana nak korek duit untuk mengisi poket yang kian haus!!

Pilihanraya Umum

Belum lagi sampai di Malaysia sudah merasa bahang PRU. Orang2 Irish di sini juga sedang sibuk bekempen. Bersemangat. Hatta pelajar universiti, pelajar sekolah, dibenarkan bercakap tentang pilihanraya, tentang politik, tentang calon2 yang bertanding… tentang semuanya. Malah, ada juga risalah2 oleh pelajar yg berkempen untuk parti pilihan mereka. Tiada polis yang menahan, tiada AUKU yang menutup mulut mereka. Semua bebas.

 


Risalah yang bertaburan sebaik keluar dari kelas

30 minit berjalan ke sekolah, pandang ke langit, ternampak poster2 berkualiti tinggi – tak lapuk dek panas, tak lekang dek hujan – bergantungan sana sini. Pelbagai parti – Fine Gael, Fianna Fail, Labor Party, Green Party juga ada! Uniknya, semua poster sama bentuk, sama saiz, sama kualiti, sama tinggi! [Teringat konsep kesama-rataan yang diperjuangkan oleh Islam yang dimulakan oleh para anbiya’…]

Berfikir-fikir, pasti gembira dan lega dapat mengundi dalam situasi yang aman begini. [I’m beyond 21! – sudah layak mengundi!] ~ Mari mendaftar undi.. hehe~

Allahumma La sahla illa ma ja’al-Ta-hu Sahla… wa ij’al-na min an-Najiheen.”
Semoga berjaya kepada yang akan menghadapi peperiksaan.
Semoga berjaya juga kepada yang bertanding di dalam PRU.

IhfazhiLLaha Yahfazh-ka…

Read Full Post »