Feeds:
Posts
Comments

Archive for July, 2007

Saya, kamu dan dia…

BismiLLah…

saja2 mencoret2..

———–

[Sg. Congkak, Hulu Langat] [budak sek. men]
“Akak semua belajar di mana?”
“Ireland dan UK.”
“Ha?”
(Memandang dari atas ke bawah. Gelak) “Tipulah.”

[Sg. Congkak] [Makcik 40-an, bekas wakil belia]
“Anak ni belajar di mana ya?”
“Kami belajar di UK dan Ireland, makcik.
“Oh, baguslah.. tak macam anak2 muda sekarang…”

[KL Central] [Ejen kad diskaun pelajar]
“Adik belajar di mana? UIA?”
“Tak, bukan di Malaysia.”
“Oh, di Mesir? Jordan? Ambil jadi ustazah la ni ye?”
“Oh, bukan. Di Ireland. Saya ambil medic.”
“Oo.. doktor. Sila duduk… nak brief sikit ni..”

[Abbasiah, Mesir] [Peg. Kerajaan]
“Korang pakai macam ni juga di sana? Boleh ke?”
“Di Ireland? Oh, tiada siapa yang kisah… Mereka respect kami.”
“Oh, baguslah.”

[Mesir] [Pelajar Al-Azhar]
“Pakai tudung labuh ni tak aib ke kat sana?”
“Aib? Mereka hormat hak kita. Bukan langgar undang2.”
“Iye?”
“Betul. Ada juga la sorg dua yg nakal, mengganggu wanita bertudung. Akhirnya org tu ditangkap polis.”

[Mesir] [Pelajar UKM – lawatan sambil belajar]
“Kitorg ambil biomedic. Akak?”
“Kitorg medic.”
“Di mana? Ain Shams? Cairo Uni? Kitorg nak melawat sana jap lagi.”
“Erm, tak. Kitorg blaja kt Ireland.” (Sengih2)
“Akak main2 ke betul ni?”
“Main2.. hehe~ Betullah.”
(Gelak)
“Oh..”
(terdiam sebentar) “Berapa lama di sana? Ramai?”

KESIMPULAN:

[Yahoo Messenger] [Pelajar Al-Azhar]
XXX: Korang kt Mesir nanti pakaian jaga2 sikit. Walaupun org Arab pakaiannya lebih teruk dari barat..
ME : Owh

XXX: Pakai elok2 sikit lah.
ME : Walaupn kami belajar di negara barat, jgn sekali2 samakn kami dengan mereka!

——–
Pengalaman membawa seribu satu pengajaran =]

Read Full Post »

Till when?

BismiLLah…

I went to PWTC yesterday with my parents and lil sis. Planned to participate in the conference, but woke up a bit late and kebetulan my pakcik and makcik are coming that morning to drop the fruits from grandma’s place. So we arrived at PWTC quite late, but it’s still considered early if we are only to see the exhibition. Met my colleagues, and my ex-schoolmates back in Al-Amin an Maahad. Seronok, but seeing some of them were walking with someone that they were not supposed to walk with, I think it’s better if I don’t see them here.

“Husband akak ke?”
“Eh, akak belum kawin!”
“Oh, sy dengar2 akk dah kawin…”
“Belum… sapela yg cakap akak dah kawin tu…”

Ah.. menyesal tanya. Really thought that she’s already married to the man beside her. How I wish I didn’t ask her about that. Bukanlah menyesal kerana bertemu dgnnya, but coz till now, i still don’t have the courage to force myself to forbid them from the ‘disapproved‘ deeds.

On the authority of Abu Sa’id al-Khudri r.a. who said: I heard the Messenger of Allah s.a.w. say:
“When any one of you sees anything that is disapproved (of by Allah), let him change it with his hand. If he is not able to do so, then let him change it with his tongue. And if he is not able to do so, then let him change it with his heart, though that is the weakest (kind of) faith.”
[Muslim. Hadith #34 from Arba’ien Nawawi]

Such an easy hadith to memorize, but to practice it, it’s not that easy… haih.. katanya mau jadi da’ie?

Read Full Post »

ESQ??

BismiLLah…

Belakangan ini, acap kali saya melihat iklan kursus ESQ di mana-mana. Sekarang dalam bermacam-macam versi. Versi untuk remaja, kanak-kanak, mahasiswa (selain untuk orang2 dewasa/bekerjaya). Dan ada juga kursus lanjutan ‘Mission Statement‘ khusus bagi alumni ESQ Eksekutif/Profesional/Regular. Saya juga melihat dan membaca testimonial peserta-peserta kursus tersebut tersiar di internet, yang di antara mereka itu adalah kenalan saya sendiri. Kagum. Gembira. Terharu. Semakin ramai yang kembali mencintai, dan terus-menerus mencintai Islam. Alhamdulillah.

Bagi saya sendiri, sebagai peserta kursus ESQ Angkatan 9 di Hotel Istana pada 13-15 Julai 2007, tidak dapat dinafikan, banyak yang saya pelajari dan ‘ulangkaji’ hasil dari kursus tersebut. Berbeza dengan sahabat-sahabat saya yang kebanyakannya excited untuk hadir ke kursus tersebut, saya dan abang saya agak reluctant untuk pergi memandangkan masih ada tugas lain yang belum selesai. Namun, memikirkan ibu (juga alumni ESQ sblm kami) yang telah berkorban membuat ‘invesment‘ untuk kami, maka kami ringankan kaki menuju Hotel Istana pada awal pagi Jumaat. Sebenarnya saya sendiri tidak tahu jumlah sebenar yuran untuk kursus tersebut, sehingga apabila seorang makcik bertanya kepada saya: ‘Dari (syarikat/institusi) mana?’ Bila saya katakan saya pelajar universiti, dia berkata, ‘oh, student dapat half price kan? Agaknya dalam RM700-800.’ What?? Saya cuba menyembunyikan rasa terkejut dengan senyuman yang dibuat-buat. Ok, I’ll try my best to make myself a part of this event. Insya’ Allah. Semoga Allah tidak menghijabkan manfaat yang boleh saya dapat daripadanya. Ameen.

Jejak kaki saya yang pertama ke dalam ‘bilik menari’ (ballroom) Hotel Istana, serasa diri kecil dan kerdil. Wah, ini sepertinya kursus untuk golongan profesional. Sedang saya? Barangkali saya orang yang paling muda dalam dewan ini. (Dan mmg benar, saya antara peserta termuda!) Namun, lama-lama saya tidak hairan lagi dengan beza umur. Alhamdulillah, saya belajar untuk bergaul dengan peserta pelbagai lapisan umur, pelbagai kerjaya, termasuk artis! (Sebenarnya saya baru mengenali artis ini di sini. Itu pun setelah diumumkan namanya oleh Pak Rachman.) Di sini saya sedar, sebenarnya melalui program-program beginilah yang kita boleh membuat ‘bonding‘ dengan masyarakat. Mudah, bertanya khabar, ambil contact no. dan keep in touch! Ya mudah, tapi sukar dan berat sekali untuk dilaksanakan. Mungkin sebahagian kita ada yang tidak sedar, ini juga salah satu perkara yang mahu ESQ ajarkan untuk kita… tapi… ya, tapi…

Saya sukakan pendekatan ESQ dalam mendekati para audience. ‘Memperkenalkan’ alam bermula daripada awal penciptaannya dan akhirnya membuktikan wujudnya Sang Pencipta alam. Saya masih ingat, coursework subjek Pengajian Islam di KMB dahulu, saya membuat kajian berkenaan ‘Penciptaan alam semesta dari perspektif Sains dan Islam’. Dahulu, saya amat berbangga dengan hasil kerja saya yang dipersembahkan kepada ustazah. Betapa saya meminati bidang astronomi dan falak sehingga saya memilih tajuk tersebut. Tapi pada hari ini, di atas lantai ‘bilik menari’ ini, sesungguhnya saya berasa malu. Malu dengan diri sendiri, malu dengan Tuhan. Penghayatan terhadap ayat-ayat yang saya nukilkan di dalam coursework saya hanya hingga tamat coursework saya. Saya lupa tentangnya selepas menghantarnya. Dan hari ini, saya kesal kerana tidak menyimpan salinannya sebagai rujukan.

Alunan Asma’uLLah al-Husna versi ESQ susunan Pak Ary, saya sukakannya! Mungkin ada yang terfikir, bukankah lebih mudah jika dialunkan dengan lagu yang biasa kita alunkan? Mudah dihafal? Di sini saya lihat, banyak baiknya bila ditukar gaya susunan dan lagunya. Penghayatan berbeza, kerana kita akan ‘membaca’ dan melihat di samping menyebut nama-nama Allah, berbanding menyebutnya sahaja. Kerana kadang2, bila sudah dihafal, kita lupa untuk menghayati setiap satunya, ya, sekadar menyebutnya dengan lancar. Tidak terkesan di hati sedikit pun. Kita lupa atau barangkali tidak tahu, hakikat asma’uLLah al-Husna itu selari dengan fitrah insani. Manusia, secara fitrahnya inginkan segala kebaikan, keindahan, keadilan… yang semuanya itu datang daripada Allah, dan sifat/nama2Nya yang Mulia. Selaklah lembaran al-Quran, alangkah luasnya makna setiap satu daripada nama2 Allah!

ESQ juga memperkenalkan para audience dengan umat terdahulu; kaum2 yang terlaknat dan kaum2 yang dikasihi oleh Allah. (Moga2 Allah menentukan kita tergolong dlm golongan kedua dengan mengambil pengajaran daripada keduanya.) Dan ESQ juga membawa kami meneladani sirah perjuangan para anbiya’, khususnya Rasulullah s.a.w. Sesi revisi sirah bagi saya. Paling menarik, saya berpeluang ‘menziarahi’ bandar Syam, bumi Nabi Musa dan kota Andalus sekali lagi! Dan, rindu pada Makkah dan Madinah juga menggamit… ingin juga ke Maghribi. Moga Dia permudahkan…

Salah satu fakta tentang ESQ yang saya yakin semua yang pernah hadir pasti bersetuju dengan saya: ESQ suka buat orang menangis! Saya masih ingat, saya melihat seorang lelaki Cina (belum-Islam) ditemubual oleh salah seorang crew ESQ. Wah, pasti orang ini istimewa. Benar telahan saya. Saya berkenalan dengan seorang pakar bius yang juga profesor di HUKM, dia bercerita tentang lelaki Cina ini. ‘Dia bagus. Walaupun bukan Islam, kesedaran dan keinsafan dia tentang keAgungan Tuhan amat mendalam. Dia menangis hingga bengkak kedua biji mata, lebih teruk dari kita, orang Islam!’ Oh… Dan saya? Hingga saat itu masih belum mampu mengalirkan air mata.

‘Tepukan gemuruh untuk audience yang masih belum meneteskan air mata!’
Serasa terpukul. Tapi seperti kata Pak Ary dan Pak Rachman, tidak menangis bukan berarti hatinya tidak bergetar… Saya bukan mahu membela diri. Tapi, bagi saya sendiri, dan pengalaman ber-ESQ beberapa sahabat saya yang punya latar belakang yang serupa, tidak mudah untuk kami mengalirkan air mata dalam suasana begitu. Kata rakan saya, kerana cara kita mentadabbur ayat2 al-Quran berbeza2. Mungkin. Atau mungkin juga kerana ‘resistance‘ dek pengalaman yang hampir sama semasa tamrin tahunan di sekolah dahulu? (ya, sepertimana bakteria menjadi resistant kepada antibiotik). Atau barangkali kerana cara naratornya berbicara? Saya takut untuk mengulas panjang. Bimbang… ya, bimbang hari ‘esok’, mulut ini tidak akan mampu lagi untuk memberi alasan!
Ya Allah, jangan kerana kegagalanku untuk menangis, Kau hijabkan hidayah dari menerangi hatiku dan hati semua yang di dalam dewan ini… Dan aku berlindung dengan-Mu dari sifat riya’ dan segala penyakit hati yang bisa menghinggapi hati kami.

Konsep Ihsan, Iman dan Islam digarab menjadi prinsip 165. Suatu keunikan. Suatu kesempurnaan. Kerana ia datang dari islam. Kerana islam datang dari Allah. Sejak dahulu, sudah banyak prinsip2 ciptaan golongan belum-islam yang menjadi pegangan dan motivasi oleh pelbagai lapisan umur termasuk kita sendiri. Seperti ‘7 habits’, prinsip ‘kaizen’ dsb. Inspiring. Tetapi, jika kita benar2 menyelami ke dasar ajaran islam itu sendiri, kita akan dapati, prinsip2 dlm islam itu jauh lebih unggul daripada segala prinsip mereka. Dan apa yang dibawakan oleh Pak Ary Ginanjar, menjadi buktinya.

1 IhsanGod Spot dan Zero Mind Process – utk membentuk SQ

6 Rukun Iman prinsip moral: Star, Angel, Leadership, Learning, Vision & Well-organized – utk membentuk EQ

5 Rukun IslamLangkah sukses: Mission statement, character building & self controlling – utk membentuk kekuatan personal, strategic collaboration & total action – utk membentuk kekuatan sosial.

(p/s: mahu detailnya, kena la baca karyanya… sy ada 5 buah buku di rumah, sape nak boleh la nk pinjam… 🙂 )

Namun, ada beberapa perkara yang menjadi kemusykilan saya, iaitu mengenai beberapa kaedah simulasi yang saya rasa bertentangan dengan prinsip ibadah itu sendiri. (simulasi melontar jamrah, towaf, sa’ie walaupun ada disclaimer, bahawa itu bukan manasik Haji.) Mungkin yang pernah menghadiri kursus ESQ itu faham maksud saya… Saya telah memanjangkan hal ini utk dibincangkan dgn beberapa orang ustaz, dan setakat ini mereka tidak bersetuju dengan kaedah tersebut. Hal yg saya timbulkan ini bukanlah memadam segala kebaikan yg telah saya dan beribu2 orang lagi sebutkan sebelum ini. Cuma, mungkin perlu untuk dipantau atau dihadiri sendiri oleh Ustaz2 atau orang yang berilmu mengenai hal ini agar jika benar2 berlaku kesilapan dari segi agama, boleh diperbetulkan. Dan mudah2an segala kebaikan yang boleh diperolehi daripada ESQ akan berterusan.

Read Full Post »

It’s July 28…

BismiLLah…

 

Today’s events:

 

My dad’s 48th Birthday
On your birthday, I wish you many happy returns…

 

Kak Asma’ Hatta’s wedding day
Selamat Pengantin baru. Semoga berbahagia hingga ke anak cucu!

 

IIF Fund Raising Concert at MECC Jln Duta
Best, sbb Muhammad al-Husayyan dtg =D
He came all the way from Kuwait but he sang only 3 songs! Saba je la.
Got a without-dinner ticket (and i paid for it), while my bro got a free with-buffet ticket worth RM110 (b’coz he exchanged his ticket with a friend – an IIF volunteer). Tak puas hati!

Read Full Post »

BismiLLah…

The Prophet (s.a.w) said:
The nations will soon crowd against you like gluttons crowd around their dish” One asked: “Is it because we will be few in number at that time?” The Prophet (s.a.w) replied: “No, at that time you will be many, but you will be (like) scum as the scum of the flood, and Allah will remove the awe of you from the hearts of your enemies, and Allah will throw Wahn into your hearts”… One asked: “What is Wahn, o Messenger of Allah?” The Prophet (s.a.w) replied: “The love of this life and the hatred of death
[Abu Dawud and Ahmad]

 

Disaster towards the Muslim ummah caused by the destruction of Khilafah on 3rd March 1924 by Mustapha Kemal Attartuk. It is time to rise up for Islam.

A few great videos to be shared. May we realized of what had happened and what is happening to the ummah… Let us think and ponder, for how much longer should we wait to restore the khilafah.

For How Much Longer? Part 1. (Part 1-5, all are available on Youtube)

Part 2: http://youtube.com/watch?v=OEukbia0HjY

Part 3: http://youtube.com/watch?v=0rxdgWnID_w

Part 4: http://youtube.com/watch?v=uXKHpo6ZdG0

———

Disclaimer: The videos are prepared by Hizbut-Tahrir, a current Islamic Movement Organisation worldwide. However, I’m not part of the organisation, and I’m not calling anybody into it.

Read Full Post »

Jelajah Tawan Bumi Anbiya’

BismiLLah…

Memandangkan ramai yg tertanya2, bagaimana sy menempah dan membeli tiket ke Timur Tengah, kawasan dan tempat apa yang saya lawati sepanjang di sana, berapa lama masa optimum untuk melawati kesemua tempat, maka saya jawab di sini. Haih, banyak sungguh soalan… susah2 pulak tu!

Menjawab soalan pertama:

  1. Decide, nak landing di mana.. Cairo (Mesir), Alexandria (Mesir), Damascus (Syria) atau Amman (Jordan)?

  2. Tanye kpd Syeikh Google al-Faqih. Contohnya taip begini: “Flight Dublin to Cairo“.

  3. Boleh juga survey secara terus di website airlines yang menawarkan penerbangan ke Timur Tengah. (e.g: Hungarian Airlines, Gulf Air, Etihad Airways, AirFrance, Czech Airlines, Lufthansa, Turkish Airlines, etc.) Sedikit tips: Hungarian & Czech Airlines (Youth price) adlh antara yg menawarkan harga yg termurah, dan agak selesa.

  4. Kadang2, utk sesetgh negara, online booking is not available. Caranya, dapatkan contact no pejabat yg berdekatan dgn negara daripada website tersebut. Dan ringan2kanlah tangan utk mendail. 🙂

  5. Meals? Ya, so far semuanya menyediakan makanan. Gulf, etihad, turkish adalah kepunyaan negara Islam, jadi tak perlu bimbang status makanannya. Insya’Allah halal. Bagi selainnya, kebiasaannya boleh memilih ‘Moslem meal’ semasa booking dibuat.

  6. Cara pembayaran: Most of them require credit card, but sometimes can also be paid using money transfer method. Tanyala kpd syarikat tersebut. Tak susah pun.

  7. Rajin2lah survey untuk dptkan harga termurah. Dan tempah seawal 4-5 bulan sblm tarikh bertolak.

  8. Range of price? It depends. You can get as cheap as Euro 290 for return ticket with Hungarian Airlines (tp yg ni sy belum ade experience…), and Euro 340 (Euro 240 for one way ticket) with Czech Airlines. Selainnya mungkin Euro 300+ for one way and Euro 450+ for return ticket.

  9. Siapa yg nak bawa gi jalan2? Tang ni, cube2 cari contact no persatuan2 di sana, (or you can get it personally from me). Kalau boleh, sebelum book ticket, consult org2 di sana, bile mereka exam. Selepas exam pasti ramai je yg menawarkan diri utk bawa jln2.. 😉

The optimum duration of staying in Middle East? My answer is: depends on your priorities. Lagi lama lagi bes. 🙂

Tempat2 yang saya lawati? Ok, di sini sy sertakan jadual perjalanan kami.

June 3: Depart to Cairo by Czech Airlines through Prague (read: Praha)
June 4: Arrive at Cairo International Airport. Then going to see the Pyramids (or called Ahram in Egypt) and Sphynx at Giza, and sailing a boat on Nile River at night. 🙂
June 5: Memorial statue of Anwar Saddat, Historical Mosques in Cairo, Solahuddin Al-Ayyubi’s Citadel, tombs of ahlul bayt and ulama’
June 6: Faiyoum (around 2-3 hours from Cairo)
June 7: Asfour at Shoubra and Souq Hussein. At night: depart to Port Nuweiba’ (around 8 hours from Cairo)
June 8: Spend the whole day at Nuweiba’. Board the ferry at night.
June 9: Arrived at Port Aqabah, Jordan. Going straight to Wadi Rum and Petra. Depart to Amman at night (4 hours from Aqabah)
June 10: Kerak Castle, Tomb of Noah a.s., Taman Kerang, Mu’tah, Tombs of martyrs of Ghazwah al-Mu’tah, Dead sea
June 11: Jerash (or Gerasa), Umm Qays, Yarmouk.
June 12: Depart to Syria: Tomb of Habil, Takiyah of Sultan Sulayman, Mosque of Bilal r.a., The old city of Damascus, Tomb of Abu Darda’ r.a., Tomb of Solahuddin al-Ayyubi r.h., Mosque of Sayidah Ruqayyah r.a., Umayyad Mosque.
June 13: Tomb of an-Nawawi r.h. & Zulkifli a.s, Tomb and spring of Ayoub a.s., Busra, Mosque of Sayidah Zaynab r.a., Suq Hamidi
June 14: Homs – Mosque of Khalid al-Walid r.a., Hama’, Halab – Halab Citadel, Small Umayyad Mosque and Souq Hamidi.
June 15: Jabal Qasyun, Back to Amman, Jordan.
June 16: Jabal Qala’ah, The cave of 7 sleepers, King Hussein’s Museum of Cars, Mosque of Syu’eib a.s., Cable Car!
June 17: Dead sea, ‘Ajloun Castle, Irbid.
June 18: Aqabah beach, Aqabah Port. Depart to Egypt.
June 19: Toba, Dahab.
June 20: Tomb of Soleh a.s. & Harun a.s., Samiri’s ‘golden cow’, Spring of Moses, Wadi 40, Jabal Musa.
June 21: Syu’eib’s Village, St. Catherine, Fir’aun’s Bath, Israel’s Military base, spring of Moses.
June 22: Back to Cairo, break.
June 23: Matrouh
June 24: Siwah
June 25: Matrouh. Back to Cairo
June 26: Alexandria
June 27: Mansourah and Damietta
June 28: Back to Malaysia 🙂

 

p/s: buat sementara waktu ini, boleh lah baca catatan daripada sebahagian perjlnn kami di http://sarahmurniati.blogspot.com

Read Full Post »

To all Medical Student-to-be…

 

BismiLLah…

iklan sat..

 

ATTENTION! – Those Flying Overseas for Medical Course

 

Overseas life?? Clothing? Weather? Medical school? Learning system?? Worrying whats your career path look like? Housemenship? MO??

Quench ur curiosity in-

 

 

 

Persatuan Perubatan Islam Malaysia (PPIM)
Pre departure Program

4-5th August 2007

Lembah Azwen Resort
Lot 838, Batu 14, Off Jalan Felcra Semungkis,
Sungai Gahal, 43100 Hulu Langat, Selangor.
(http://www.lembahazwenresort.com)

 

 

 

Featuring-
President of prominent International Medical Association:
Dr. Musa

from Federation of Islamic Medical Association (FIMA)
Dean of Cyberjaya Med Univ

Consultants

Doctors in many speciality

Seniors abroad

 

    Widen ur horizon! Come, join us!
    Limited places. Only RM50

     

     

    SMS Firdaus – 017 9047 934
    or
    Jannah – 013 4541 693

    or
    MAIL to:
    predeparturecamp07@ yahoo.com
    for furthur enquiries..

    Read Full Post »

    Older Posts »